Röster om Götblad: ”Brinner för de särskilt utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Carin Götblad har alltid synts och hörts där hon varit chef. Åsikterna om hennes ledarskap är blandade bland nuvarande och tidigare medarbetare.

Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet Region mitt:

Foto: Lotta Sandhammar

Vad är det bästa med Carin Götblad?

– Hennes engagemang för särskilt utsatta brottsoffer; barn och utsatta kvinnor. Det genomsyrar hela hennes ledarskap och person. Det är en hjärtefråga hon har och det har var väldigt bra för de brottsoffren som lyft på ett sätt som de kanske inte gjort annars. Jag hoppas verkligen att nästa chef kommer ha samma engagemang. Det är en svag grupp som behöver lyftas – det kommer vi sakna.

När har ni varit riktigt oense?

– Jag har inte alltid varit enig med hennes beslut men vi har aldrig varit oense på det sättet. Vi har inte bråkat någon gång. Vi har fört en rationell dialog. Vi har haft en bra relation tycker jag.

Catarina Bowall, chef för utredningssektionen i polisområde Uppsala:

Catarina Bowall, regional kommenderingschef operation Rimfrost Foto: SVT

Vad är det bästa med Carin Götblad?

– Hon har social kompetens och brinner för de särskilt utsatta. Dessutom har hon en otrolig kapacitet och står upp för sin åsikt.

När har ni varit riktigt oense?

– Jag har inte jobbat så nära henne att vi har varit oense, men det är möjligt att det kan gå lite fort ibland när beslut fattas och att vi då får svårt att ställa om.

Peter Lindbergh, regionalt samordnande huvudskyddsombud:

Foto: SVT/David Forsell

Vad är det bästa med Carin Götblad?

– Hon har varit öppen för att vi ska ha en bra samverkan i de frågor som rör arbetsmiljö. Sedan har hon har satt fokus på utsatta brottsoffer.

När har ni varit riktigt oense?

– De gånger det varit meningsskiljaktigheter har jag lämnat in en anmälan om det och vi har haft bra diskussioner utifrån det – utan att vara ovänner.

Agneta Kumlin, tidigare lokalpolisområdeschef i norra Västmanland:

Foto: SVT

Vad är det bästa med Carin Götblad?

– Hon är intresserad av att läsa på om forskning. Hon är är duktig på att få igenom sin vilja. Till exempel lyckas hon alltid vara med i pressen när hon vill och är aldrig med när hon inte vill.

När har ni varit riktigt oense?

– Vi har givetvis varit oense i affären kring Lena Tysk – och mig. Efter den var det omöjligt för mig jobba kvar inom polisen. Men även i verksamhetsfrågor som hur medborgarlöften skulle utformas och besparingar jag motsatte mig. Enligt mig brinner hon inte för den praktiska polisverksamheten, den traditionella kärnverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.