För att maten inte ska bli dålig är det viktigt att hålla den kall. Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Rötmånaden – inte längre bara en månad

Publicerad

I slutet av juli brukar rötmånaden börja och på grund av värmen blir maten fort dålig. Men eftersom vädret varit så extremt den senaste tiden har rötmånaden redan pågått i flera månader, enligt Livsmedelsverket.

Rötmånaden pågår normalt sett från slutet av juli och en månad framåt. I värmen trivs bakterier och mögel, vilket kan göra att maten snabbt blir dålig och att vi blir sjuka av att äta den.

Eftersom det varit extremvarmt på många håll i Sverige har rötmånaden inletts tidigare och redan pågått i flera månader, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Så hanterar du maten bäst

  • Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

(Livsmedelsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.