En bolid systens över de östra delarna av Sverige i går kväll. (Arkivbild) Foto: Swedish Allsky Meteor Network

Rymdsten lyste upp himlen

Uppdaterad
Publicerad

Inte större än ett hönsägg. Men med en hastighet på 80 000 kilometer i timmen framkallade rymdstenen ett rejält ljussken över Mellansverige i söndags kväll.

Den så kallade boliden, en stor typ av meteor, var synlig i några sekunder vid 18-tiden i går, dels i de östra delarna av Sverige och i västra Finland.

Spåren av boliden slutar i havet utanför Nynäshamn.

Friktion

Söndagen var klar och himlens mörka fond gjorde skådespelet rättvisa. Stenen var, enligt Eric Stempels, vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi, troligtvis inte större än ett hönsägg. Den mängden materia räckte ändå för att skenet skulle synas ändå till Finland. Förklaringen stavas hastighet.

Jordens omloppsbana är relativt ren, men då och då kommer lite smågrus i vägen. Eftersom jorden rör sig med väldigt hög fart kommer också stenen in i atmosfären med väldigt hög fart, närmare bestämt 80 000 kilometer i timmen.

-Den rör sig alltså 100 gånger fortare än ett flygplan, säger Eric Stempels och förklarar att när stenen väl når atmosfären bromsas den upp och det uppstår friktion.

-Det blir samma effekt som om man kastar något mot en vattenyta. Då uppstår en chockvåg och stenen brinner upp.

Tusentals personer tros ha sett boliden och kameror i Finland ska ha fångat dess framfart.

Bolider syns omkring 20 gånger per år. I mars förra året fångades ett blått ljussken från en bolid på film i Uppland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer