Rymling från Sis-hem utanför Uppsala gripen

Uppdaterad
Publicerad

En 20-åring som gjorde en uppmärksammad rymning från ett Sis-hem utanför Uppsala i slutet av januari har nu gripits av polis, uppger Sis-hemmet för TV4-Nyheterna.

Det var under en övervakad promenad som 20-åringen lyckades springa från personalen på boendet. Han plockades upp av en väntande bil.

– Det är en person som enligt polisen ska ha kopplingar till gängkriminalitet, har SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes tidigare sagt.

20-åringen ska ha varit omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, en tid innan rymningen. Han har tidigare dömts för misshandel och misstänkts för mord.

Polisen har en pågående utredning med rubriceringen främjande av flykt mot de personer som hjälpte 20-åringen att rymma.

”Vidtar åtgärder”

20-åringen återplaceras på Sis-hemmet i Bärby. Där har åtgärder nu vidtagits för att förhindra att mannen flyr på nytt.

– Självklart, är det en person som avvikit så vidtar vi åtgärder. Då begränsar man rörelsefriheten. Nu är planen att ungdomen inte ska lämna avdelningen, säger Hans Bouveng, institutionschef på Sis ungdomshem Bärby.

I klippet nedan: Mer om fritagningen från Bärby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presstalesperson, Roland Komaromi, berättade om hur fritagningen gick till strax efter händelsen i januari. Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.