Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan rymningar fortsätta att ske? Hör Institutionschefens förklaring i klippet. Foto: Oscar Söderman/SVT

Sis-chefen: Fortsatt risk för fritagningar från Bärby

Uppdaterad
Publicerad

Två fritagningar har skett på Sis ungdomshem i Bärby utanför Uppsala inom loppet av några månader. I höstas släppte ungdomshemmet själva en rapport som visade på ett antal brister i samband med fritagningen, bland annat intern kommunikation.

– I det här fallet har vi följt de interna säkerhetsbestämmelserna, säger institutionschef Hans Bouveng.

Under söndagen rymde en ung man med kopplingar till gängkriminalitet från Sis-hemmet i Bärby. Det är den andra fritagningen på drygt fyra månader. Hans Bouveng är institutionschef på ungdomshemmet och tycker att det framför allt finns brister i lagstiftningen.

– Ungdomar skulle kunna ha kommunicerat på något sätt med omvärlden eftersom man har tillgång till Ipads, mobiltelefon och så vidare. Så risken kommer nog fortsatt finnas så länge lagstiftningen ser ut som den gör, säger Hans Bouveng.

Våldsvåg i Uppsala

Fritogs i samband med promenad

Mannen som avvek från ungdomshemmet var ute på en övervakad promenad när han sprang från personalen till en väntande bil. Han har tidigare dömts för misshandel och misstänkts för mord.

Kommer ni att dra ned på den här typen av promenader?

När det gäller vård och behandling så är det så i alla låsta miljöer att någon gång måste du prova dina vingar. Det är klart att det är olyckligt att det här händer, men jag tror att det är svårt att helt undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet