Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fritagning har ägt rum på ett Sis-hem utanför Uppsala. Foto: Utryckning Uppsala

Stor polisinsats öster om Uppsala – gängkriminell ska ha fritagits

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats drogs igång i Bärby öster om Uppsala under söndagen. Det efter att en ung man fritagits från ett Sis-hem, enligt polisen. Mannen som rymt är gängkriminell och har tidigare dömts för misshandel och misstänkts för mord. Ännu vid 21-tiden har polisen inte lyckats hitta rymlingen.

Auri Genaridis, sektionschef på kommunikationsavdelningen på Sis, säger till SVT Nyheter att personen var ute på promenad med personal.

– Personen sprang då i väg och blev upplockad av en bil.

Polishelikopter rör sig över området.

Polisen är förtegen kring insatsen men bekräftar att man är på plats med flera enheter och att det rör sig om en stor insats.

– Vi får samtal från Bärbyhemmet strax innan klockan 13. Det rör sig inte om något våldsbrott och ingen har kommit till skada. Vi jobbar fortfarande med ärendet och inhämtar information, säger Roland Komaromi, polisens presstalesperson.

Tidigare misstänkt för mord

Mannen som rymt är gängkriminell och har tidigare dömts för misshandel och misstänkts för mord. Det har, enligt en dom från förra året, funnits indikationer på fritagningsförsök. Mannen har i samband med tidigare placeringar vid upprepade tillfällen avvikit i längre perioder.

– Vi kommenterar inte hans bakgrund och varför han bor på Sis-hemmet, svarar Roland Komaromi på frågan om mannen har kopplingar till en gängkriminell miljö.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Nej, absolut inte, säger Roland Komaromi.

Polisen sökte under söndagen med flera patruller efter den fritagna mannen, men också efter de personer som befann sig i bilen vid fritagningen.

– Vi har ett delat sökarbete. Både nära Bärby men även längs de olika vägnät och sträckor bilen kan ha åkt och även med helikopter som tittar bredare mot stockholmsregionen, säger Komaromi.

Vid 21-tiden uppger polisen för SVT att man ännu inte hittat någon och att insatsen har trappats ned.

Tidigare insatser på Bärbyhemmet

I oktober förra året genomfördes en annan fritagning från Bärbyhemmet. Då larmades polisen om att en bil lämnat hemmet med en av de intagna.

Personerna greps senare av polis i Stockholm.

Se hela SVT Nyheters livesändning här.

Polisen har larmats till Bärbyhemmet vid flera tillfällen tidigare. Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.