Ryska Irinas betalkort frysta – försöker öppna svenskt konto

Uppdaterad
Publicerad

Från den 10 mars kommer Irina Elina inte att kunna komma åt sitt ryska bankkonto, en konsekvens av sanktionerna mot Ryssland. Irina Elina, som är student i Uppsala, förbereder sig för det värsta.

– Jag har köpt pasta, krossade tomater och annan konservmat för att klara mig. Förhoppningsvis överlever jag på det, säger hon.

Sanktionerna som införts mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina gör att Irina Elina för närvarande bara kan ta ut en begränsad summa vid varje tillfälle. Efter den 10 mars kommer hennes tillgångar att strypas helt, eftersom kreditkort kopplade till Visa och Mastercard som utfärdats av ryska banker inte kommer att fungera utanför Ryssland.

– I nuläget jobbar jag på en studentnation, men de har inte möjlighet att föra över pengar till mitt ryska konto eller betala mig i kontanter. Jag måste därför öppna ett svenskt bankkonto, säger Irina Elina.

Kriget i Ukraina

På onsdagen besökte Irina Elina ett bankkontor i Uppsala för att försöka öppna ett svenskt konto.

I klippet: Se hur det gick för Irina Elina när hon besökte banken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet