Mandatfördelningen i Enköpings kommun efter valet. Foto: SVT

Nytt styre för Enköping föll på mållinjen

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll var det tänkt att Socialdemokraterna och ett annat parti skulle gå vidare in i skarpa förhandlingar om att styra Enköping – men efter en omröstning stöp förslaget.

– Jag är frustrerad, jag trodde vi skulle komma vidare, säger Sverre Ahlbom (S) förhandlingsansvarig.

– Vi hade ett tänkt parti vi hade tänkt samarbeta med – men de drog sig ur i går kväll. Det var det dramatiska, säger Sverre Ahlbom som leder socialdemokraterna i Enköpings förhandlingsgrupp.

Vilket det andra partiet är vill han inte säga

Sverre Ahlbom. Foto: Enköpings kommun

, då det kan försvåra kommande förhandlingar. Men han låter förstå att det handlar om ett block från den andra sidan blockgränsen vars styrelse i går kväll röstade nej till samarbete med S.

– Blockpolitiken är så cementerande. Det gör det så svårt att tänka utanför boxen. Men jag är frustrerad – jag trodde vi skulle komma vidare och gå in i skarpa förhandlingar i dag.

Det brinner i knutarna. Den 15 oktober ska det första kommunfullmäktigemötet hållas i Enköping och då bör ett nytt styre finnas på plats för att kunna röstas igenom. Dessutom behöver det finnas en budget till dess.

Nu sjösätts plan B

– Det börjar bli väldigt, väldigt bråttom nu, säger Sverre Ahlbom (S).

Vad händer nu då?

– Vi har en variant till som kommer att testas i dag under dagen. Vi vet väl framåt kvällen om vi ska göra ett försök eller inte att gå vidare. Det får bli ett helgarbete med budgetförhandlingar och annat i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.