S tror på kontor istället för flyg på Ärna

Uppdaterad
Publicerad

Kontor och industrier vid Ärna istället för en civil flygplats. Det tror kommunalrådet Erik Pelling (S) på efter att bygglovet rivs upp.

Turerna kring den eventuella civila flygplatsen utanför Ärna i Uppsala fortsätter. I veckan kom beskedet om att länsstyrelsen river upp Uppsala kommuns beslut om att ge bygglov för en terminalbyggnad. Orsaken är att tiden då grannarna fick säga sitt inte hade gått ut. Nu ska ärendet tillbaka till kommunen.

– Vi kommer inte hantera det som ett bygglov utan det är en detaljplansfråga. Det är inte bara ett litet hus utan det får effekter på gator, kollektivtrafik och området runt omkring och då måste man zooma ut, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala.

Ärna flygfält

Majoriteten säger nej till civilflyg

Det är ingen hemlighet att Erik Pelling och hans majoritetskollegor liksom Centerpartiet inte vill se civilflyg på Ärna överhuvudtaget.

– Men självklart ska vi hantera det här seriöst, det kommer vi att göra. Men det finns en blocköverskridande majoritet som menar att det här är en dålig idé, säger Erik Pelling.

Näringslivet kan ta plats

Istället tror han på att de delar av Ärna som inte används av försvaret skulle kunna bli kontor och industrier.

– Försvaret skulle då få intäkter, och kommunen skulle kunna ha nytta av det för näringslivets skull utan att äventyra militärens användning av området. De kanske kan tänka sig andra civila verksamheter, som kan samexistera med försvaret, säger Erik Pelling (S).

Moderaternas Therez Olsson hoppas fortfarande att det ska bli civilflyg på Ärna. Om idéerna om kontor och industrier vill hon inte spekulera i.

– Det är svårt att säga vad som ska hända. Vi äger ju inte marken. Men det tror jag är svårt att förena men det riksintresse som finns på platsen.Det är ju av staten klassats som riksintresse, säger Therez Olsson (M) , andre vice ordförande i plan-och byggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ärna flygfält

Mer i ämnet