Två Jas Gripen. Foto: Lars Pehrson/TT

Svenska flygvapnets ledning flyttar till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Svenska flygvapnets ledning kommer att flytta från Stockholm till Uppsala, vilket UNT var först med att berätta. Flytten kommer att ske den 1 januari 2019 och innebär mellan 130-140 nya tjänster i Uppsala.

– Det känns självklart väldigt positivt, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan.

Det har sedan tidigare varit känt att Svenska flygvapnets ledning ska flytta från Stockholm och under torsdagen blev det känt att det blir Ärna i Uppsala som blir den nya platsen.

Något som UNT var först med att berätta.

Ärna flygfält

Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftsstridskolan, välkomnar beskedet.

– Flytten kommer att ske i olika steg. Allt kommer inte att ske till den 1 januari, men på sikt så blir det totalt mellan 130 till 140 nya tjänster, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Snabba insatser leds från Uppsala

Både den del av ledningen som arbetar strategiskt på lång sikt och den del som arbetar med snabba insatser något dygn framåt kommer att ledas från Uppsala.

– Det är väldigt roligt att den här arbetsplatsen växer. Att den gamla flygflottiljen får ytterligare ansvar, säger Mats Gyllander.

En orsak till att man väljer att flytta ut delar av försvaret från Stockholm är det förändrade omvärldsläget, att det helt enkelt inte är säkert att samla flera militära enheter på samma plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ärna flygfält

Mer i ämnet