Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I de krypterade chattarna mellan de åtalade kunde polisen hitta bilder på narkotika. Foto: Polisen

Domen mot ledaren i Gottsundanätverket: Över 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade ledaren, en man i 40-årsåldern från Uppsala, fälls av Uppsala tingsrätt för omfattande narkotikabrottslighet och döms till 12 år och två månaders fängelse.

Det står klart när domen mot delar av det så kallade Gottsundanätverket föll under torsdagen.

– Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller. Det längsta fängelsestraffet överstiger maxstraffet för synnerligen grovt narkotikabrott, men eftersom personen döms för flera andra brott finns möjlighet att överskrida den gränsen, säger Åsa Hanna, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande under huvudförhandlingen i ett pressmeddelande.

I domen skriver man om den utpekade ledaren att: ”Han har varit mycket aktiv och drivande i verksamheten och kan liknas vid en huvudman. Han har fått en stor del av vinsten från verksamheten, vilken har uppgått till betydande belopp.”

Han fälls – mot sitt nekande – för synnerligen grovt narkotikabrott samt även bland annat för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse. Men Uppsala tingsrätt anser att straffvärdet för brotten ligger på 13 år, men drar av ett antal månader bland annat med hänvisning till den långa häktningstiden och utdömer 12 år och två månader.

Greps i Spanien

När rättegången inleddes i maj förra året stod 17 personer åtalade, misstänkta för inblandning i omfattande narkotikahandel. Bland dem en man i 40-årsåldern som enligt polisen agerar ledare för det så kallade Gottsundanätverket, som beskrivs om ett av Sveriges fem största kriminella grupperingar. Han greps i Spanien för 1,5 år sedan under den internationella operationen ”Trojan shield”.

Knark i blomlådor

Organisationen ska ha importerat stora partier narkotika, bland annat genom blomkartonger, till Sverige under december 2020 till maj 2021 som sedan sålts vidare.

Enligt polisens beräkningar har narkotikan – kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol – haft ett gatuvärde på 110 miljoner kronor.

I klippet nedan: Så ser Jale Poljarevius, underrättelsechef, om Gottsundanätverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under polisens spaningsinsats i Sala backe fångades en överlämning av fem kilo kristall på bild. Senare greps en man i 40-årsåldern i spaningen misstänkt för att ha styrt narkotikahandeln genom Gottsundanätverket. Foto: Polisen

Tio personer fälls

Uppsala tingsrätt dömer totalt sju personer för synnerligen grovt narkotikabrott, två personer för grovt narkotikabrott och en person för narkotikabrott.

I ett fall har åklagaren inte lyckats bevisa kopplingen mellan den tilltalade och de krypterade applikationstjänsterna som åklagaren påstått att personen använt. Den personen har frikänts.

– Även flera andra tilltalade frikänns helt från brott. Detta gäller personer där  åklagaren inte påstått att de använt någon krypterad kommunikationstjänst och tingsrätten inte funnit att utredningen varit tillräcklig för att de ska kunna dömas för brott, säger rådmannen Åsa Hanna.

Enligt gängledarens försvarsadvokat kommer domen att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.