Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från förundersökningen – från smuggling till leverans. Foto: Polisen

Bilder visar: Så gick narkotikahandeln till – steg för steg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds rättegången mot de 17 personer som misstänks vara inblandade i en av Uppsalas största narkotikahärvor någonsin. Den enorma förundersökningen innehåller avlyssningar, krypterade chattar, bilder och videos som enligt polisen visar hur smugglingen och försäljningen har gått till.

Det uppmärksammade åtalet väcktes vid Uppsala tingsrätt men rättegången kommer äga rum i Attunda tingsrätts säkerhetssal i Sollentuna.

Polisens utredningsarbete har pågått under en längre tid och bestått av spaningar, beslag och krypterade chattar som man kommit åt med hjälp av amerikanska myndigheter.

– Det är troligen det största narkotikamålet någonsin i Uppsala om man ser till mängd och värde på narkotikan, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisregion Mitt.

Ledarfigur avslöjad

En av de åtalade är en man i 40-årsåldern som tros ha haft en central roll när narkotika smugglats till Sverige och beskrivs som en tongivande aktör i Uppsalas kriminella värld, enligt SVT:s källor

– Han har styrt narkotikamarknaden i Uppsala under lång tid. Ingen vågar berätta om honom, har en poliskälla tidigare sagt till SVT. Källan uppger att polisen jagat mannen i många år.

I klippet ser du bilder från utredningen som enligt polisen visar hur den organiserade narkotikahandeln gick till – steg för steg.

Ett drygt ton narkotika

Ligan står åtalade för att ha smugglat:

  • 607 kg cannabis
  • 435 kg amfetamin
  • 13 kg kokain
  • 34 kg kristall
  • 6,5 kg Tramadol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.