Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nätverket var som ett oljat maskineri, säger kammaråklagare Anna Arnell. Hör mer om varför i klippet. Foto: SVT/Ellen Pan

17 personer åtalade i stor narkotikahärva i Uppsala – rättegången inledd

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett ton narkotika som smugglats till Sverige har tagits i beslag i en av Uppsalas största narkotikahärvor någonsin.

Under måndagen inleddes rättegången mot de 17 misstänkta som avslöjats via krypterade chattar.

Nedan kan du ta del av vår rapportering från första rättegångsdagen.

Stor narkotikarättegång

Nu rundar vi även av den här direktrapporteringen. Tack för att ni har följt oss idag. Rättegången kommer som sagt pågå i flera månader och beräknas vara klar först i november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kammaråklagare Anna Arnell menar att det är tillåtet att använda chattarna som bevisning.
Hon beskriver nätverket som ett "oljat maskineri".

Nu avslutas dagens förhandlingar. De åtalade har mestadels suttit vända med ryggen mot oss åhörare men när vi nu lämnar salen är det flera som vänder sig om, pratar med sina advokater och så vidare.

Man går nu igenom flera olika chattkonversationer som ska bevisa vem som står bakom ett visst Anom-konto. Samtalen handlar bland annat om pengar som ska lämnas över.

Kammaråklagare Jenny Clemedtson spelar upp en ljudinspelning som förekommit i en Anom-chatt. Inspelningen används för att bevisa att användaren är den som åklagaren påstår att det är. I ljudfilen hörs två personer prata och säga bland annat:

"Är det dåliga nyheter?

Ja exakt.

Men hur, jag fattar inte egentligen?

Ingen aning!

Är du hundra?

Ja det är klart."

Man lägger sedan på och kommer överens om att prata mer när man ses i person vid ett senare tillfälle.

Nu har vi satt oss i salen igen. Ordföranden berättade precis att förhandlingarna inte ska dra ut på tiden idag, och att man kommer avsluta kl.16.

Det är fortfarande en hel del anhöriga på plats för att ta del av rättegången, vilket gör att det tar en del tid att tömma och fylla salen. Flera behöver fortfarande sitta i en sidosal för att få plats.

På dagordningen står nu fortsättning av brukaranalyserna kring de Anom-konton som använts.

Kammaråklagare Anna Arnell har tidigare sagt till SVT att det här är ett ovanligt ärende i Uppsalatrakten, eftersom man lyckats säkra bevisning även mot personer i nätverkets toppskikt.

– Man har kommit åt personer som annars kan vara svåra att utreda. Det vi fick från USA (de krypterade chattarna på appen Anom, reds. anm.) visar tydligt organisationsstrukturen och vilka som styrt. De som delegerar till andra men inte sitter med narkotikan själva, har Anna Arnell tidigare berättat.

Som vi tidigare berättat har narkotika till ett gatuvärde på nära 110 miljoner kronor tagits i beslag i det här ärendet.
De här bilderna från förundersökningen visar hur amfetamin smugglades i blomlådor.

Just nu är det ytterligare en paus i förhandlingarna.

Nu påbörjas genomgången av de så kallade brukaranalyser som gjorts, där utredarna försökt fastslå vem som stått bakom vilket Anom-konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.