Forskaren Daniel Berglind

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Daniel Berglind ger i klippet sina bästa tips för att få barn i rörelse. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT, Alexander Donka

Experten: Så får du små barn att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

Många förskolebarn behöver hjälp med att röra sig mer. Det visar till exempel den senaste folkhälsorapporten från Region Stockholm.

I klippet tipsar Daniel Berglind, docent i folkhälsovetenskap, om hur man får små barn att röra sig mer i vardagen.

– Vi är, på populationsnivå, så aktiva som samhället vi lever i tillåter, vilket är en av förklaringarna till låga nivåer av fysisk aktivitet hos barn och vuxna, säger Daniel Berglind, docent i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.

Mycket skärmaktivitet, aktiva transporter som väljs bort, mat som körs hem och mindre utelek driver utvecklingen åt fel håll, menar han.

Träning och hälsa

– Nivåer av fysisk aktivitet tenderar att följa med genom livet. Således är det viktigt att lägga grunden för goda rörelsevanor tidigt i livet.

Daniel Berglind betonar att frågan om fysisk rörelse måste lyftas från individnivå.

Ett samhällsproblem

– Vi måste förstå att fysisk inaktivitet är ett samhällsproblem som måste behandlas på populationsnivå, inte på individnivå. Vi måste se till att bygga ett samhälle som främjar fysisk aktivitet. Sen bör även daglig fysisk aktivitet prioriteras mer i läroplaner för att lägga grunden för goda rörelsevanor.

Du jobbar med en matris där personal kartlägger barns rörelse. Hur ser man till att det inte blir skuldbeläggande och utpekande?

– Man bör arbeta med att uppmuntra till mer rörelse/lek och inte arbeta med ”pekpinnar” och måsten. Förklarar man för föräldrar varför och hur man arbetar med fysisk aktivitet ökar chansen att fler inser vikten av rörelse på förskolan och därmed ökar chansen för förståelse för förskolans arbetssätt.

Klippet: Så får du in mer rörelse i barnens vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet