Byggnaden som inrymmer häktet i Uppsala. Foto: SVT

Så förberedde Lambertz sitt försvar inifrån häktet

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz är släppt ur häktet och utredningen mot honom är nedlagd. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och förberedde sitt försvar inifrån häktescellen, visar dokument som SVT tagit del av.

Drygt två veckor har passerat sedan Göran Lambertz, en av Sveriges mest meriterade jurister, greps misstänkt för våldtäkt.

Lambertz, som hela tiden har nekat till brott, häktades den 11 mars på sannolika skäl misstänkt för brott.

På tisdagen meddelade åklagaren Annika Bokefors att förundersökningen är nedlagd och att han inte längre är misstänkt för brott.

Ville ha dator

SVT Nyheter har tagit del av dokument som ger en inblick i hans liv på häktet i Uppsala.

Redan dagen efter häktningen framgår det att Göran Lambertz ville få tillgång till en dator eller en skrivmaskin. “Jag behöver maskinen för att kunna förbereda mitt försvar”, skrev han i sin ansökan.

Men Kriminalvården avslog hans begäran. Dagen efter gjorde han ändå ett nytt försök, då hade han sett en dator på häktet som han hoppades få låna.

”Jag ber om att få låna den dator utan internetuppkoppling som finns på häktet. Jag behöver den för att kunna förbereda mitt försvar effektivt och för att skriva in den bok jag har skrivit för hand”, skrev Lambertz.

Fick lagbok i cellen

Så sent som i måndags fick Lambertz sju sidor handskriven text kopierad åt sig. En text som han planerade att använda så snart han släppts ur häktet. 

”Jag behöver en kopia sedan jag efter frigivning sänt handlingarna till Stockholms tingsrätt”, skrev han. 

Dessutom har Lambertz fått tillstånd att ha en lagbok i cellen.

”Den får gärna vara gammal. Om detta inte kan ordnas ber jag att få en utskrift av skadeståndslagen”, skrev han i sin ansökan.

I dokumenten uppger Lambertz att han började skriva på en bok under tiden i häktet. Han bad om att få bli fotograferad inne i cellen “inför en eventuellt kommande bok eller längre artikel ”, men Kriminalvården skrev att de inte tillhandahåller någon sådan service.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer