Så går det till när urin blir gödsel

Publicerad

Prithvi Simha och forskare har kommit på en metod som gör om urin till gödsel. På SLU i Uppsala finns en toalett som använder sig av metoden.

Forskarna har utvecklat en metod där de torkar urin till bitar som bryts ned till ett pulver och kan användas som gödsel.

Vi vill förändra hur vi tänker kring avloppsvatten, hur vi kan hantera det och hur vi kan odla mat på ett hållbart sätt, säger Prithvi Simha.

Vilka utmaningar finns med projektet?

Vi försöker introducera något nytt och då kan vissa beteenden behöva ändras. Till exempel om människor använder toaletter där urin separeras från vattnet och avföringen så måste män sitta ned och kissa, bönder måste vänja sig vid att köpa gödsel som kommer från återvunnet urin och matkonsumenter måste vänja sig vid att maten produceras lite annorlunda. Jag har forskat i ämnet och blivit överraskad över hur positiva människor blivit över idén att återvinna urin, säger Prithvi Simha.

I klippet: Se hur 200 liter urin blir till några kilo gödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.