Uppsalaforskare: Så ska återvunnet kiss bli öl – och mycket mer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid SLU i Uppsala har kommit på en process som gör om urin till gödsel. I sommar ska metoden testas i större skala och forskaren Prithvi Simha menar att projektet har stor potential.

Forskningsprojektet har pågått sedan 2015 och omfattar tio personer i Sverige, varav sex stycken är på SLU i Uppsala. I sommar ska processen testas i större skala på Gotland för första gången, något som även tidningen Nature har rapporterat om. Då ska forskningsteamet samla in 30 000-50 000 liter urin som ska göras om till gödsel som sedan ska användas för att producera korn – som i just detta fallet ska bli öl. Anledningen till att det just ska bli öl är för att forskarna vill kunna påvisa hela livsmedelskedjan.

Vi vill visa upp hela återvinningskedjan och att det här inte bara är en galen idé utan att det är möjligt. Förra sommaren gjorde vi samma process med några tusen liter urin men nu ska vi öka mängden och senare ökar vi en gång till med 100 000 liter urin, säger Prithvi Simha, postdoktor vid SLU i Uppsala.

I klippet: Hör vad forskarna hoppas att metoden ska leda till och kan innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.