Foto: Pontus Stark

Så går en smittspårning till

Uppdaterad
Publicerad

Här berättar smittspåraren Sofia Moilanen om hur ett samtal brukar gå till. Det viktiga att få fram: En plats där personen i fråga kan ha blivit smittad och att försöka bromsa smittspridningen.

Sedan i augusti har Region Uppsala smittspårat i kampen mot coronaviruset. Dessförinnan var det upp till en själv att göra det. Syftet med den nystartade enheten är att begränsa smittspridningen.

– Smittspårning är jätteviktigt. Det är det enda sättet att hitta smitta och försöka bryta den kedjan i den smittsamma fasen, säger Jenny Johansen, arbetsledare på smittspårningen.

Coronaviruset i Uppsala

Även Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell och statsminister Stefan Löfven (S) har lyft fram smittspårningen som ett viktigt verktyg.

– Det är ett av våra bästa verktyg och det är viktigt med ett bra system, har Tegnell tidigare sagt till SVT.

Se hur en smittspårning går till i spelaren ovan.

Så kan du hjälpa smittspårarna om du fått covid-19

• Ring dem som du haft en nära kontakt med (dagen innan du insjuknade) och berätta att de kan ha smittats. De bör därför vara särskilt uppmärksamma på symptom och att efterleva rekommendationerna som finns i länet.

• Skriva en lista med datum, plats, postnummer och situation där du tror att du blivit smittad.

• Skriva en lista med datum, plats, postnummer och situation där du tror att du kan ha smittat andra.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet