Adam Trojmar tar reda på om hans lösenord har läckt. Foto: SVT

Så gick det när studenterna kollade sina konton

Uppdaterad
Publicerad

Bland de miljontals svenska konton som hackats finns bland annat riksdagsledamöter, kommunalråd och poliser. Men också helt vanliga Uppsalabor. SVT Nyheter Uppsala lät studenter vid Uppsala universitet testa om just deras konton hackats.

SVT Dold har med hjälp av en före detta superhackare hittat miljontals svenska konton och lösenord som läckt ut på nätet. Nyheten om SVT:s databas spred sig snabbt under tisdagsmorgonen, och när SVT Nyheter Uppsala begav sig till Ekonomikum vid Uppsala universitet hade flera av studenterna redan varit inne på sajten dold.svt.se. Men det fanns också de som ännu inte hade hunnit kolla om deras konton hackats.

Studenten Adam Trojmar var en av dem som knappade in sin e-postadress mot databasen.

SVT Dold – läckta lösenord

”Det är ganska dumt”

Jenny Kvarnby och Elin Jöryd gör som de flesta. De använder ungefär samma lösenord på flera olika ställen, men ändrar någon bokstav eller siffra här och där. Efter beskeden på SVT Dolds sajt säger de båda att de tänker ändra sina lösenord.

Tre konton hackade

Systemvetarstudenten Felix Hysén har just fått ett meddelande från en kompis om att gå in på SVT Dolds sajt. Kompisen har nämligen just kontrollerat sina konton, och upptäckt att lösenorden till tre av dem har läckt.

– Jag känner mig inte speciellt säker. Just att lösenord kommer ut tycker inte jag är den stora faran på internet. Vi läser just nu om hur mycket information som samlas in om dig som privatperson till exempel av facebook, det tycker jag är ett större problem faktiskt, säger Felix Hysén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet