Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se hur Alex fejkade nationskorten. Foto: Pontus Stark

Så gjorde Alex falska studentleg: ”Ville hjälpa kompisar”

Publicerad

Uppsalastudenten Alex har gjort falska studentlegitimationer till flera personer.

– Jag gjorde en app som ser ut exakt som studentkortsappen för att hjälpa mina kompisar, säger han.

Till en början gjorde han falska studentkort i ett bildbehandlingsprogram. Det gick två gånger – men på det tredje försöket blev kompisgänget nekat.

Då byggde Alex, som egentligen heter något annat, i stället en app som ser ut som den riktiga studentkortsappen. I appen kan man visa upp sitt studentleg med personnummer, nationstillhörighet och en animation som efterliknar originalet.

Studentliv i Uppsala

– Om man klickar på kortet så ser man baksidan av det.

”Ville hjälpa kompisar”

Han berättar att han gjort mellan 10 till 15 falska legitimationer i appen och på så sätt hjälpt vänner och bekanta att få tillträde till nationslivet.

– Det finns säkert de som gör det för pengarnas skull men så var det inte för mig. Jag ville hjälpa kompisar att komma in på nationerna för att på så sätt visa lite av det liv man själv lever.

Hur ser du på att du begått ett brott (urkundsförfalskning)?

– Jag tycker att det är ett ganska harmlöst brott. Samtidigt skulle jag inte rekommendera folk att göra på det här sättet, säger Alex.

I klippet: Se hur Alex fejkade nationskorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet