Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: studenterna Axel och Maja berättar att nationerna alltid kollar nationskort och legitimation Foto: Johanna Sundbeck

Så ska Uppsalas nationer stoppa fejkade studentleg

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Uppsalas studentnationer har under de senaste månaderna rapporterat in en ökning av obehöriga personer som försökt ta sig in på evenemang – personer som saknar studentkort. Nu har nya metoder tagits fram för att stävja fusket.

”Vi såg ett behov av en verifieringslösning efter den våg av rapporter som vi fick in under våren och sommaren”, skriver Curator Curatorum på Kuratorskonventet (KK) Bjarne Kahler i ett mejl till SVT.

Efter rapporterna om förfalskade studentlegitimationer har KK, tillsammans med Studentkortet (Stuk) som producerar nationskorten, fått hitta nya lösningar för att minska antalet obehöriga. En sådan lösning är en QR-kod som finns i appen för studentkortet.

Studentliv i Uppsala

– Redan i maj resulterade det i att ett 20-tal personer på en nation blev tagna för förfalskade kort, säger Andrej Lunusjkin på Stuk, som har direkt kontakt med KK.

Färre rapporter

QR-koden kontrolleras mot en databas och i skannern som nationerna har fått lyser det grönt om studenten hittas där.

Efter införandet av kontrollen har antalet rapporter minskat, enligt Bjarne Kahler.

Nationerna själva vill inte uttala sig kring hur de verifierar studentkort och hur ofta icke-studenter försöker ta sig in.

Olagligt att fejka nationskort

Att både göra en förfalskning av en studentlegitimation och använda sig av den är urkundsförfalskning – ett brott som i detta fall kan ge upp till två års fängelse.

Under juni 2023 anmäldes bland annat två urkundsförfalskningar på Södermanlands-Nerikes nation, enligt siffror från polisen som SVT tagit del av.

– Vi uppmanar till att polisanmäla alla fall av falska kort, eftersom det är ett brott, säger Andrej Lunusjkin.

Vad är kuratorskonventet?

Kuratorskonventet (KK) är samarbetsorganet för Uppsalas tretton studentnationer. De har även ett nära samarbete med bland annat Uppsala universitet, Uppsalas studentkårer och Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet