Att börja träna, äta nyttigare och leva ett mer hälsosamt liv är några av de vanligaste nyårslöftena. Foto: TT

Så håller du ditt nyårslöfte

Uppdaterad
Publicerad

Hur går det egentligen med nyårslöftet?

Nu när ljuset från fyrverkerierna falnat och vi kommit en bit in i januari är det många som upplever att det är svårt att hålla vad man lovade när nyåret ringdes in.

– Det finns en otrolig uppförsbacke i början för att få till en förändring och det krävs mycket ansträngning. Det tar i genomsnitt 66 dagar  innan förändringen blir en vana, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

”Smockfullt på gymmet”

Enligt Per Carlbring avlägger var åttonde man och var femte kvinna i Sverige ett nyårslöfte. Några av de allra vanligaste löftena handlar om att börja träna och leva mer hälsosamt.

– Det märks att det är många som avlägger nyårslöften om just hälsa och träning. Det brukar bli smockfullt på gymmet i januari och sen börjar det tagga av lite i mars och april, berättar Hannah Runsten som är chefredaktör på tidningen Body.

Hälften håller nyårslöftet

Att hålla sina nyårslöften även när vintern blir till vår kan vara svårt för många. Enligt en amerikansk studie höll 71 procent fortfarande sitt nyårslöfte efter en veckas tid. Efter sex månader var det bara 46 procent som gjorde det.

Rätt formulering A och O

Stockholms universitet har tillsammans med Linköpings universitet inlett ett forskningsprojekt om nyårslöften med syftet att bland annat studera vilka faktorer som får oss att hålla våra nyårslöften.

– Det viktigaste tricket för att hålla nyårslöftet är hur man formulerar det. Så man skulle kunna fila på nyårslöftet nu så att det blir mer specifikt och mätbart, säger Per Carlbring och tillägger att det också är bra att förbereda sig på att hantera ett bakslag:

– Det är garanterat att nästan alla får ett bakslag, så då är det viktigt att inte tänka att det är kört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.