Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här gick det när Uppsala stadsteaters Maria Lilja kollade reporter Märta Gross Hulths covidpass. Foto: Tobias Skagerström/SVT

Så hanteras covidpassen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på covidpass vid större evenemang innebär också mer arbete för arrangörerna. SVT har pratat med fyra arrangörer i Uppsala.

Kravet på covidpass vid evenemang med mer än 100 personer innebär mer jobb för arrangörerna. För att kontrollera att covidpassen är giltiga används en mobilapp som har tagits fram av myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

I videon ovan ser du när vår reporter testar sitt covidpass på stadsteatern.

Uppsala stadsteater: ”Nog på håret för vissa”

Maria Lilja som är kommunikatör på Uppsala stadsteater, tycker att beslutet kom väl nära inpå genomförandet.

– Det var lite kort om tid. Det är nog på håret för vissa att få sitt bevis, säger hon och syftar på dem som inte kan ladda ner ett digitalt covidpass utan måste beställa ett i pappersform.

Stadsteatern har bemannat upp extra för att kunna svara på frågor och vara behjälpliga vid nedladdning av bevis. Dessutom öppnar man dörrarna till salongen tidigare för att hinna kolla covidpass, legitimation och biljett.

Återköp av biljetter för den som saknar covidpass är möjligt fram till årsskiftet.

UKK: ”Olika regler beroende på arrangör”

– Vi måste försöka svara på alla frågor innan de ställs, säger Lena Karlsson Beierlein, marknadsförare på Uppsala konsert & kongress (UKK).

Covidpassen kommer att kontrolleras i huvudentréerna och biljetterna vid respektive konsertlokal.

– Det krävs lite extra personal för att hantera det. Sedan får vi ta det vidare hur det har gått efter de första dagarna, säger Lena Karlsson Beierlein

Är det många som har velat boka av sina biljetter?

– Det har kommit in frågor om återköp när man är ovaccinerad, men det är inte många. Vi har lite olika regler beroende på arrangör.

Svenska innebandyförbundet: ”Utmanande men inte olösbart”

På IFU Arena är det olika arrangörer som hyr in sig. Just nu pågår innebandy-VM för damer då omkring 2 000 personer kommer att samlas i helgen.

– Visst är det utmanande på funktionärssidan, men ingenting som är olösbart, säger Mattias Linell som är covid-19-ansvarig på Svenska innebandyförbundet.

Det innebär också att man har en högre bemanning vid inpasseringen.

– Vi har uppmanat alla våra biljettköpare att komma i god tid och att ha tålamod eftersom det kommer att ta lite längre tid,

Kommer personer som inte har ett giltigt covidpass få pengarna tillbaka?

– Det får vi hantera i efterhand. Det beror på under vilka förutsättningar man har köpt biljetten.

Nordisk film bio Gränbystaden: ”Begränsar antalet besökare”

Biografen i Gränbystaden följer sedan pandemins start FHM:s och regeringens regler, men här krävs inga covidpass eftersom man valt en annan lösning.

– Vi har egentligen bara en salong som kommer upp i det här hundratalet, så vi valde att begränsa antalet besökare istället, säger Jesper Danielsson, biografchef på Nordisk film bio Gränbystaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet