Har du tänkt på de här knepen? Foto: Ludvik Tunel, grafik

Så här skyddar du dig mot inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Helt säker kan man aldrig vara, men det finns en rad åtgärder du kan vidta för att skydda ditt hem från att bli ytterligare en siffra i inbrottsstatistiken.

Den senaste veckan har Uppsala med omnejd drabbats av ett 15-tal inbrott och polisen misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom brotten.

För att undvika att ditt hem ska bli tjuvarnas nästa guldgruva finns det en rad åtgärder du kan vidta. Till att börja med tipsar polisen att du bör ”tänka som en tjuv” när du ska förstärka inbrottskyddet i bostaden. Det vill säga att ta reda på vilka de svagaste punkterna i ditt inbrottskydd är.

Har du lås på balkongdörren?

Tjuvarnas favoritväg in i en villa är via bottenplanet och vid insynskyddade platser. Därför är det en bra idé att rikta in sig på att förstärka inbrottsskyddet vid fönster och altan- och balkongdörrar.

Det gäller nämligen att ha ordentliga lås för både fönster och dörrar. Man kan även installera så kallade brytskenor som gör det svårare att bryta upp dörrar och fönster.

Ett larm som tydligt aviseras kan också verka avskräckande på tjuven. Än mindre tycker de om rörelsedetektorer inuti bostaden, samt utomhusbelysning som tänds när någon rör sig på tomten.

Läs mer: Så här tänker ex-tjuvarna om inbrott

Ge sken av att du är hemma

Under jul- och nyårshelgen åker många bort, vilket underlättar för tjuven. Då kan det vara på sin plats att vidta åtgärder som ger sken av att man visst är hemma.

Exempelvis kan du sätta en timer på lampor och radioapparater. Bra är även att ta hjälp av dina grannar, dels genom att be dem att hålla koll, dels genom mer praktiska åtgärder som att de kan ta in din post och parkera sin bil på din uppfart.

Ett annat trix är att lämna kvar sopor i soptunnan, samt se till att skotta bort snön på uppfarten och lämna synliga fotspår.

Det gäller även att hålla skenet uppe i den digitala världen, meddela därför inte att du är bortrest i sociala medier eller på din telefonsvarare.

Om tjuven väl tar sig in

Om du har ett värdeskåp hemma är det en god ide att låsa in dina dyrbara ting där. Skåpet bör dessutom placeras på en undanskymd plats i hemmet. Du som inte har ett eget kassaskåp kan i stället ta till den klassiska metoden att gömma värdesakerna, men undvik att förvara kontanter hemma.

Polisen: Städa inte!

Om oturen är framme och du ändå drabbas av inbrott har Uppsalapolisen ett viktigt råd att dela med sig av.

– Man måste larma polisen direkt och man får inte börja städa inne i bostaden. Det är viktigt för oss att kunna säkra spår på platsen, säger presstalespersonen Christer Nordström.

5 tips för att undvika inbrott

  • Satsa på godkända och bra lås på ytterdörrar, men förstärk även skydd/lås på fönster och andra dörrar.
  • Använd en timer så att det lyser i bostaden emellanåt. På så vis ser den mer bebodd ut. En radio kopplad till en timer är också ett förslag.
  • Håll koll i grannskapet och berätta för grannarna om du reser bort. Be till exempel en granne att ta in posten, slänga sopor i soptunnan, skotta uppfarten och göra fotspår i snön.
  • Förstärk belysningen runt huset. Använd rörelsedetektorer.
  • Installera ett larm.

Källa: Polisen, If och Länsförsäkringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.