Uppsala kommun fick en ny laguppställning efter valet 2018. Från vänster: Erik Pelling (S), Helena Hedman-Skoglund, Caroline Hoffstedt (S), Mohamad Hassan (L), Linda Eskilsson (MP) och Rickard Malmström (MP). Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Så har Uppsala län styrts sedan valet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Valet 2018 ledde till maktskiften och nya samarbeten i flera av länets kommuner. I Uppsala bildades en ny röd-blå-grön koalition. Utanför Uppsala kommun backade Socialdemokraterna i flera kommuner, medan Sverigedemokraterna tog kliv framåt.

Så här har regionen och kommunerna i Uppsala län styrts under mandatperioden 2018-2022.

Region Uppsala

Regionen har styrs av en koalition bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Uppsala kommun

Under mandatperioden 2018–2022 har kommunen styrts av en koalition som består av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Tillsammans har de tre partierna haft 35 av de 81 mandaten i fullmäktige.

Enköpings kommun

Den politiska ledningen har utgjorts av en minoritetskoalition med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Tillsammans har de haft 23 av 51 mandat i kommunfullmäktige.

Knivsta kommun

Under mandatperioden 2018-2022 har Knivsta styrts av en majoritet bestående av fem partier: Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet. Tillsammans har de 16 av 31 mandat.

Heby kommun

Centerpartiet och Socialdemokraterna har styrt tillsammans i majoritet över blockgränsen. De har haft totalt 22 av de 41 mandaten i kommunfullmäktige.

Håbo kommun

Kommunfullmäktige består av 41 ledamöter. Minoritetsstyret har bestått av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet (som lämnat samarbetet).

Tierps kommun

Efter valet till kommunfullmäktige 2018 bildade Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet det politiska styret i Tierps kommun. Det politiska styret har kallat sig kvintetten.

Älvkarleby kommun

Älvkarlebys fullmäktige har 31 mandat. Majoriteten har bestått av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som tillsammans haft 16 mandat.

Östhammars kommun

Östhammars kommun har styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet. Tillsammans har de haft 23 mandat. Med stöd av vänsterns två mandat har de haft majoritet. I kommunfullmäktige finns 49 ledamöter.

Är du nyfiken på hur det gick i valet 2018? Här hittar du valresultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet