Mats Dafnäs, ordförande Sportfastigheter AB, på platsen där den nya isarenan ska byggas Foto: Erik Leijonhufvud

Omtvistade arenan väntas bli verklighet – så ska den se ut

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyn och konståkningen i Uppsala är på väg att få ett rejält uppsving, i alla fall när det kommer till lokaler. För efter många om och men är en ny arena med 5 000 publikplatser på väg att bli verklighet.

Redan 2004 klubbades en ny isarena igenom i Uppsalas kommunfullmäktige. Under de år som passerat sedan dess har arenans utformning, placering och inte minst prislapp varit föremål för diskussion, beslut, och nya besked.

Flera förslag har varit på tapeten men i kommunstyrelsen har man nu kommit fram till ett slutgiltigt förslag. Designen kallas Oktagonen och budgeten ligger på 479 miljoner kronor. Kommunägda Sportfastigheter kommer att ha ansvaret för arenabygget som beräknas stå klart i slutet av 2024. Men vägen fram till kommunstyrelsens beslut har alltså inte varit spikrak.

Mats Dafnäs, ordförande Sportfastigheter AB, på platsen där den nya isarenan ska byggas Foto: Erik Leijonhufvud

– Det har varit mycket fram och tillbaka, först pratade man om att ha arenan uppe i Gränby centrum och det har också varit diskussioner om att ha den vid Kölen, nere vid ån. Men vi kommer fram till att vi ska samordna all idrottsverksamhet här uppe på gränby sportfält, säger Mats Dafnäs, ordförande Sportfastigheter.

Den 14 december fattas det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

Se hur nya arenan ska se ut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.