Högt tryck på nationerna kräver extra fokus på säkerhet: ”Nära kontakt med polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av planering är årets valborgsfirande igång för Uppsalas studentnationer. I år väntas ett särskilt högt tryck då många vill ta igen de förlorade pandemiåren. Då är det extra fokus på säkerhet och logistik så att allting ska flyta på så bra som möjligt.

– Vi har en jättegenomarbetad plan, med mycket vakter och inget lämnas åt slumpen, säger Ingrid Heed, förste kurator på Snerikes nation.

Under torsdagen inleds årets valborgsfirande för många av Uppsalas studentnationer. På Södermanlands-Nerikes nation väntar ett extra stort firande tillsammans med Smålands nation där bland annat en del av av S:t Larsgatan stängs av för trafik under flera dagar. Även på Stockholms nation har man noga försökt förbereda sig.

– Vi har haft en tätare dialog med polis och vaktstyrka och har väldigt utbildad personal. Vi har gjort riskanalyser, bedömningar och försöker riskminimera innan och under evenemangens gång, Sigrid Holm, förste kurator på Stockholms nation.

Sista april 2022

”Glapp mellan generationerna”

Med att planera årets firande kommer med vissa utmaningar.

– Det var ju ett tag sedan man gjorde det och det är klart att man får kolla igenom vad man gjort tidigare och fräscha upp minnet. Men många av dem som driver det nu gjort det förut, säger Ingrid Heed, förste kurator på Snerikes nation.

Sigrid Holm, förste kurator på Stockholms nation, har själv bara varit med på ett tidigare valborgsfirande. Hon upplever att ett glapp har uppstått mellan generationerna.

– Det är ungefär vad alla som jobbar här har varit på som mest. Vi har tagit hjälp av personer som fixat valborg innan, eftersom vi inte har så mycket erfarenhet, säger hon.

Vad betyder valborg för er som nation?

– Jättemycket, det är som vårt hjärtebarn, det största evenemanget vi har, säger Sigrid Holm.

I klippet: Så blir valborgsfirandet på studentnationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2022

Mer i ämnet