Jätteleveransen inför champagnegaloppen: 1 000 flaskor skumpa

Uppdaterad
Publicerad

Sista april kryper allt närmare och det märks av på studentnationerna i Uppsala. Under torsdagen fick Östgöta nation en jätteleverans inför champagnegaloppen.

– Vi räknar med ungefär 1 000 flaskor, säger förste kurator Adam Lilja.

Efter två inställda sista april-firanden under pandemin har det åter blivit dags att fira ordentligt. Just nu pågår förberedelserna på Uppsalas studentnationer inför det som komma skall.

– Nu börjar det dra igång på allvar. Vi har märkt av ett enormt intresse genom biljettförsäljning och dylikt, säger Adam Lilja.

Sista april 2022

”Ångestblandad förtjusning”

För många av de nationsaktiva studenterna blir det här första gången man är med och arrangerar ett valborgsfirande.

– Många av oss är lite ovana vilket gör det lite svårare. Det är en ångestblandad förtjusning för oss som arrangerar men det ska nog lösa sig.

Se jätteleveransen i klippet.

Champagnegalopp i Uppsala

Champagnegalopp är en tradition i Uppsalas studentliv på sista april.

Galoppen går ut på att man dricker champagne vid någon av studentnationerna direkt efter mösspåtagningen vid Carolina Rediviva.

Namnet kommer från att man traditionellt sett ska springa från mösspåtagningen till en nation.

På senare år har det höga trycket, det vill säga de långa köerna, gjort att man tjuvstartar galoppen timmar innan mösspåtagningen.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2022

Mer i ämnet