Så lever Saga, 16, med cancern i dag

Livet går upp och ned för Saga Lundin, 16 år, som lever med obotlig skelettcancer. Vissa dagar är jobbiga, men för det mesta är hon den glada fightern som hon vill vara.
– Jag har mycket kvar på min ”bucket list”.

Hösten har kommit med ett tufft besked för Saga Lundin.

– Jag fick ont och gjorde en röntgen för att kolla upp varför, och då visade det sig att min tumör hade börjat växa igen, säger hon.

Vi träffas i den nybyggda villan i Gunsta utanför Uppsala, och Saga Lundin ser pigg ut. Hon har fått tillbaka håret och skrattar ofta och mycket.

För nio månader sedan, när vi senaste träffade Saga, genomgick hon en strålbehandling. Men varken den eller cellgifterna har bitit på hennes tumör, som utgår från korsbenet. Trots det så krympte tumören under våren och hon mådde bättre. Hon började i skolan efter sommaren, men när tumören gav sig tillkänna igen hoppade hon av.

– Det blev för stressigt för mig, jag orkade inget mer än det om dagarna. Och så vill jag passa på och få ut så mycket som möjligt av livet, att ha så kul som möjligt.

Måste lindra smärtan

De enda mediciner hon för tillfället äter är smärtlindrande. Och just smärtorna är det jobbigaste just nu.

– Jag blir sur och grinig och sover ganska dåligt om nätterna, så jag njuter av varje sekund som jag är smärtfri. Men det är jobbigt att smärtorna hela tiden påminner mig om sjukdomen och att jag inte kan få känna mig normal.

Trots det är Saga Lundin inte en person som sitter hemma och funderar så mycket på sin sjukdom – hon lever ett aktivt liv. Hon bloggar personligt för hundratusentals följare, hon fotograferar, träffar kompisarna och pojkvännen, spelar innebandy och reser. Den senaste tiden har resorna gått till Norge, Paris och Island och senast till Portugal.

Vill hoppa fallskärm

– Jag har ändå mycket kvar på min ”bucket list”. Jag har till exempel alltid drömt om att åka till Thailand, men det kommer inte att bli av – om jag blir sjuk där så täcker inte försäkringen det och det kan bli jättedyrt om jag hamnar på sjukhus. Sedan vill jag hoppa fallskärm och flyga luftballong.

Hur orkar du med allt det här?

– För det mesta går det bra, men jag måste ju ha dagar då jag tar det lugnt också. Och jag måste tillåta mig att vara ledsen och tänka att ”det här är skit”. Men efter det kan jag ladda om och känna mig positiv i en månad, och få vara den starka och glada som jag vill vara.

Tänker du på döden någon gång?

– Precis när jag fick beskedet om sjukdomen så gjorde jag det, och det var jätteläskigt. Men jag har försökt och stänga bort det och fokusera på här och nu.

En oviss framtid

Saga Lundins framtid är oviss, läkarna vet inte hur länge det kan dröja innan hon blir sämre. Och trots att cancertumören börjat växa igen så har den inte spridit sig.

– Jag vill inte veta hur länge jag har kvar. Det är ingen som ska sätta en tid på mig, utan det vill jag bestämma själv.

Här kan du se hela inslaget om Saga och hennes kamp mot cancern.