Foto: Hasse Holmberg

Så många dör i förtid av Uppsalas dåliga luft

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 60-90 personer dör i förtid varje år i Uppsala län på grund av luftföroreningar, enligt en ny analys. Den främsta orsaken är utsläppen från dieselbilar.

Analysen, som har gjorts av miljöförvaltningen i Stockholm på uppdrag av Östra Sveriges luftvårdsförbund.

I analysen framkommer det att 60-90 personer i förtid i Uppsala län på grund av luftföroreningar. Resultatet har stora likheter med tidigare analyser av luftföroreningarnas effekter – men siffran är något högre än tidigare.

Äldre drabbas

I stort sett är det äldre personer och personer med sjukdomar som drabbas. I genomsnitt dör de runt tio år i förtid på grund av luftföroreningarna.

Enligt Christer Johansson, professor vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet, står dieselbilar med sina utsläpp för det mesta av föroreningarna.

– Om dieselbilarna försvann så skulle dödstalen sjunka, säger han.

Fakta: Dieselbilar

Dieselbilar släpper ut betydligt mer kväveoxider och partiklar än bensinbilar, vilket bidrar till att många människor dör i förtid på grund av luftföroreningar. Personbilar i drift i Sverige 2016, utifrån bränsletyp:

Bensin: 2 888 004

Diesel: 1 529 808

Etanol: 224 787

Elhybrid: 55 126

Gas: 43 692

Laddhybrid: 18 832

El: 7 532

Övriga: 278

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.