Det krävs Foto: SVT

Sämre luft i Uppsala – mätstation felplacerad

Publicerad
Luften i centrala Uppsala är mycket sämre än man tidigare trott. Orsaken är att mätstationen på Kungsgatan länge varit felplacerad.

Mätstationen stod tidigare utanför stadshuset, men när ombyggnationen drog i gång flyttades den söderut på Kungsgatan och står sedan ett drygt år tillbaka mittemot Resecentrum.

– Enligt de rekommendationer som finns står den bättre till nu och ger mer representativa värden, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd.

Det betyder att luften i centrum är betydligt sämre än man tidigare trott, något som UNT var först med att berätta om.

– Det behövs fler åtgärder än dubbdäcksförbudet för att förbättra luften – det är inte rimligt att folk dör i förtid på grund av föroreningar, säger Maria Gardfjell.

Vad mer kan göras?

– Till exempel kan vi förbjuda genomfartstrafik för privatbilister, att man får köra in i stan men samma väg ut igen. Ett annat sätt är att försöka öka cyklandet och få fler att välja kollektivtrafiken. Införandet av miljözoner för dieselbilar är också viktigt, säger Maria Gardfjell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer