Så många platser åt ukrainska flyktingar har länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

1 409 boendeplatser åt ukrainska flyktingar. Det blev resultatet av Östhammars kommuns inventering för Migrationsverkets räkning. Det är överlägset flest i Uppsala län och fjärde mest i hela landet. Samtidigt menar Migrationsverket att behovet av kommunala boendeplatser minskar.

På uppdrag av regeringen har landets kommuner inventerat hur många boendeplatser man kan bistå Migrationsverket med. Nu är inventeringen klar och i Uppsala län sticker Östhammars kommun ut med sina 1 409 platser.

– De här platserna ska ses som en bruttolista och det är mycket som krävs för att de ska kunna tas i anspråk. Det vill till att det finns ett sådant behov av platser också och just nu upplever vi inte ett sådant behov, säger Peter Nyberg kommundirektör i Östhammars kommun.

Ukrainakriget och Uppsala

I skrivande stund har Östhammars kommun inte tagit emot en enda flykting via Migrationsverket.

– Vi står här med platser där man kan flytta in omgående och vi ser gärna att de används, säger Peter Nyberg.

Minskat behov

Migrationsverket meddelade under onsdagen att det för närvarande finns tillräckligt många boendeplatser för att täcka det omedelbara behovet av boende för personer som söker skydd i Sverige. En orsak till det är att myndigheten valt att upphandla boendeformer.

Landets kommuner bistår i nuläget med ungefär 4 500 platser och de ser med andra ord inte ut att bli fler den kommande tiden.

– Vi kommer även fortsatt att behöva kommunernas evakueringsplatser för att täcka människors omedelbara behov av tak över huvudet, men alltså i lägre omfattning än vi bedömde tidigare. Det ska betonas att bedömningen kan ändras utifrån hur antalet skyddssökande utvecklas, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Antal Boendeplatser (Uppsala län)

Östhammar: 1 409

Uppsala: 655

Knivsta: 294

Tierp: 210

Älvkarleby: 154

Håbo: 152

Enköping: 148

Heby: 109

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet