Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företrädare för flera olika partier är dömda för brott, bland annat fyra från Kristdemokraterna. Hör hur KD ställer sig till SVT:s uppgifter. Foto: SVT Grafik

Vapen, narkotika och rattfylleri – så många Uppsalapolitiker är dömda för brott

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer i Uppsala län som kandiderar i valet har lagförts under den senaste mandatperioden. Det rör sig bland annat om rattfylleri, narkotikabrott, vapenbrott och ofredande, visar SVT:s kartläggning.

SVT har granskat samtliga kandidater i valet som är bosatta i Uppsala län. 24 stycken har dömts för olika typer av brott. Tolv av dem är dömda under den senaste mandatperioden, visar granskningen:

⦁ En kristdemokrat dömdes 2019 för rattfylleri och ringa narkotikabrott då hen haft tramadol och cannabis i blodet. Personen dömdes även för ofredande, skadegörelse och åverkan 2016 då hen tillsammans med flera andra sprängde en rad brevlådor.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

⦁ En sverigedemokrat dömdes för grovt vållande till kroppsskada och brott mot vapenlagen 2018 efter att ha skjutit en annan person av misstag under en jakt.

⦁ En socialdemokrat dömdes för brott mot trafikordningen och vållande till kroppsskada 2020. Kandidaten körde mot en stoppskylt och orsakade en trafikolycka där en annan person skadades.

⦁ En centerpartist är dömd för hastighetsöverträdelse 2020 och ofredande 2016 då han kastade en hjälm i huvudet på ett barn.

⦁ Ytterligare en kristdemokrat är dömd för rattfylleri. Två kandidater – en socialdemokrat och en kristdemokrat – har begått hastighetsöverträdelser. En kandidat för Alternativ för Sverige körde godstransport utan yrkesförarbevis. En sverigedemokrat, en kristdemokrat och en företrädare för ett mindre lokalt parti är dömda för brott mot trafikförordningen.

Kontroll efter SVT:s frågor

De tidigare dömda personerna kandiderar i olika kommuner och runtom i Uppsala län. Kristdemokraterna är det parti med flest kandidater som förekommer i brottsregistret sedan 2018, fyra av de totalt tolv dömda i vår granskning.

Efter att SVT hört av sig för att ställa frågor om detta har partiet gått igenom fallen och konstaterat att man har fortsatt förtroende för de berörda personerna.

– Det här är ju brott som man har sonat. Trafikförseelser är naturligtvis allvarliga men vi tycker ändå att det är en viss skillnad på vilka typer av brott det är, säger Jonas Segersam (KD), kommunalråd i Uppsala och först på partiets valsedel.

Så gjordes kartläggningen

SVT har kartlagt samtliga 1 670 kandidater i båda riksdagsval, regionval och kommunval som är bosatta i Uppsala län. Med hjälp av researchbolaget Acta Publica har vi samlat utdrag från brottsfall där kandidaten förekommer som dömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet