– Det är svårt att undvika att bli uthängd, då det oftast är slumpen som avgör, säger Linn Molin. Foto: SVT

Så påverkar skvallerkonton utsatta: ”Stor ångest och oro”

Publicerad

De skvallerkonton som finns på sociala medier bland ungdomar påverkar tryggheten och välmåendet överlag bland de utsatta.

– De oroar sig bland annat om hur de kommer bli mottagna på skolan, säger Linn Molin, kurator vid stödcenter för unga som utsatts för brott.

Stödcentrum för unga som utsatts för brott, möter ungdomar som blivit trakasserade och uthängda av skvallerkonton på sociala medier. De märker att de utsatta påverkas i stora delar av vardagen på grund av skvallerkontona, eftersom man ofta tittar igenom sociala medier och på så vis är mottaglig för kränkningar och trakasserier.

– Det sipprar in i alla delar av livet, där det förr kanske stannade i skolan, säger Linn Molin.

Vid Stödcentrum för unga som utsatts för brott kan man vända sig för att få stödsamtal och praktisk hjälp till exempel om man skulle vilja göra en polisanmälan. Linn Molin säger även att det är väldigt svårt att förhindra att bli uthängd på sociala medier.

– Det är svårt att undvika att bli uthängd, då det oftast är slumpen som avgör, säger hon.

Hör vilken hjälp som finns att få i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.