Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Docent Henrik Andersson vid Uppsala universitet förklarar hur polisens lista över utsatta områden påverkar bostadspriserna. Foto: SVT

Så påverkas utsatta områden ekonomiskt av polisens lista över utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Polisens lista över utsatta områden är omdebatterad. Nu har forskare vid Uppsala universitets institut för bostads- och urbanforskning studerat hur listan påverkar bostadspriserna i de utsatta områdena, bland annat i Gottsunda.

– Vi bedömer att vi med studien visar att det finns stöd för att polisens lista till viss del stigmatiserar områdena som pekas ut, säger Henrik Andersson, docent i nationalekonomi som är medförfattare i studien.

Enligt studien utvecklas bostadspriserna positivt från 2005-2015. Men vändpunkten sker 2015, när den första listan över utsatta områden släpps av Polismyndigheten.

– Den generella prisminskningen i de utsatta områdena är mellan 4-6 procent från 2015 och framåt, jämfört med andra områden, säger Henrik Andersson.

Stor skillnad beroende på område

I en del områden är det nästan ingen prisskillnad, medan i andra områden är skillnaden stor.

– I en del områden kan skillnaden vara 15-20 procent. Varför det är så är ju en intressant följdfråga, säger Henrik Andersson.

Slutsatsen av studien är att efterfrågan på bostäder i de utsatta områdena på polisens lista påverkas negativt, däribland Uppsalas Gottsunda.

– Antingen vill färre personer bo i området, eller så vill de betala ett mindre pris, säger Henrik Andersson.

Från utsatt område till riskområde

I årets lista klassas Gottsunda som ett riskområde, till skillnad från tidigare års särskilt utsatt område. Hur det kan komma att påverka bostadspriserna i stadsdelen återstår att se.

PA Sandegren på Svensk Mäklarstatistik säger att förändringen i Gottsunda inte kommer ske över en natt.

–  I dagens bostadsklimat tenderar de kontrakt som skrivs vara på mer attraktiva objekt eller säkra investeringar och inte på de som redan tidigare haft ett skamfilat rykte, så den faktorn kan fördröja de troligt positiva effekterna för Gottsunda framåt, säger PA Sandegren.

polisens lista: gottsunda

När Polismyndigheten först publicerade sin rapport ”Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser” år 2015 klassades Gottsunda/Valsätra som ett utsatt område, den lägsta i polisens tre nivåer.

År 2017, när nästa rapport kom, fick Gottsunda istället klassificeringen särskilt utsatt område, den högsta nivån. Den nivån har hållit i sig fram tills i år, när Gottsunda har flyttats ner till klassificeringen riskområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.