Jägarna och lantbrukarna behöver samarbeta för att skydda grödorna. Foto: TT

Så ska åkrarna skyddas från vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har skapat en dragkamp om maten på landets åkrar. Vildsvinen är i farten tidigare än vanligt – så nu vill jägarna samarbeta med lantbrukarna för att skydda grödorna.

Det vildsvinen i första hand suktar efter är vete.

Stefan Holm.

– När vetet går i ax blir det nästan som knark för vildsvinen, det är oerhört begärligt för dem att mumsa på. Jag står och tittar på ett vildsvin just nu, mitt i veteåkern utanför Uppsala där jag bor, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Jägareförbundet vill uppmana lantbrukarna att höra av sig om de får problem med vildsvin, och samarbetet är extra viktigt på grund av torkan som gör skördarna mindre och mer sårbara.

– Om lantbrukarna ser att det börjar komma vildsvin ska de kontakta oss så att vi kan komma och vakta på kvällar och nätter då vildsvinen är aktiva, säger Stefan Holm.

Är ganska lättskrämda

De enda vildsvin som just nu är fredade från jakt är suggor med kultingar. Enligt Stefan Holm är vildsvinen ganska lättskrämda när de ger sig ut i veteåkrarna.

– Är man där och stör dem, skjuter dem eller bara skrämmer dem så bruklar de inte komma tillbaka, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer