Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Socialarbetaren Louise Niska berättar om projektet Lilla gängsnacket som ska förhindra att barn lockas av gängkriminalitet Foto: Oscar Söderman/SVT

Ungdomsjouren ger sig ut i klassrummen – ska stoppa gängrekryteringen

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng? Det är något som Uppsala Ungdomsjour och socialarbetaren Louise Niska jobbar med.

– Rekryteringen sjunker i åldrarna. Vi måste prata inte bara med vårdnadshavare, utan även med barnen, säger hon.

På Växthusets skolgård i Gottsunda springer barn runt och leker på rasten. Louise Niska arbetar på fältet som socialarbetare, och träffar många barn.

– Man använder barn i så låga åldrar som 10–12 år för att rekrytera till gängen, säger hon.

Ny lagstiftning mot ungdomsbrottslighet

Hennes arbete grundar sig i den nya lagstiftningen från 1 juli i år som innebär att det är olagligt att involvera personer under 18 år i brott. Ungdomsjouren i Uppsala gör nu en pilotsatsning – Lilla gängsnacket – i området runt Gottsunda och Valsätra.

– Vi pratar med elever i mellanstadiet. De får reflektera och vara med på övningar som handlar om vad de hade gjort om de fick erbjudande om att gå med i ett gäng, säger Louise Niska.

Ska rikta sig mot barn och unga

Lilla gängsnacket tar avstamp i länsstyrelsernas och Polismyndighetens informationsbroschyr Gängsnacket som riktar sig till föräldrar och andra vuxna. Broschyren ger information om hur barn kan bli rekryterade eller lockade in i kriminella gäng.

– Samma information som vuxna får från Länsstyrelsen och polisen ska vi samtala med barn om, fast på barns vis och utifrån barns vardag, säger Hilde Wiberg, enhetschef på Uppsala ungdomsjour.

Planen är att fortsätta med projektet i fler områden. Uppsala ungdomsjour har även anställt fler med fokus på yngre barn för att förebygga att de hamnar i kriminalitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pengar, kläder och flera mobiler – i klippet: Det här bör du vara uppmärksam på om du är orolig för ditt barn. Foto: Oscar Söderman/SVT

det här är lilla gängsnacket

Uppsala ungdomsjour har tagit fram materialet Lilla gängsnacket som riktar sig till elever i mellanstadiet, åldrarna nio till tolv år.

Eleverna informeras om lagar, kriminellas metoder och risker med att begå dessa handlingar. Syftet är att uppmärksamma eleverna på varningstecken, ge dem motståndskraft och vid eventuell utsatthet ha kännedom om var de kan vända sig för stöd.

Källa: Uppsala ungdomsjour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.