Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pengar, kläder och flera mobiler – i klippet: Det här bör du vara uppmärksam på om du är orolig för ditt barn. Foto: Oscar Söderman/SVT

Här är tecknen på att ditt barn är på väg in i kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Status och respekt – två av de saker gängen lockar barnen med. Men vad exakt bör man som förälder vara vaksam på om man är orolig att ens barn är på väg att bli rekryterad till gängkriminalitet?

Socialsekreteraren Alma Aittamaa berättar om det i videon ovan.

Med projektet ”Gängsnacket” hoppas flera myndigheter nu stoppa barnens rekrytering till gängkriminaliteten – bland dem Uppsala ungdomsjour som märker av att barn så unga som 10–12 år nu blir rekryterade.

En av socialsekreterarna som arbetar ute på fältet, Alma Aittamaa, berättar om några varningstecken att hålla koll på som förälder.

– Det kan bland annat handla om pengar, kläder och att barnet har flera mobiler, säger Alma Aittamaa.

I klippet: Se listan med fem tecken du som förälder bör vara uppmärksam på om du är orolig att ditt barn är på väg att bli rekryterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.