Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur krögaren Anders Törnkvist gör för att kontrollera varifrån köttet kommer. Foto: SVT/Maria Loewen

Så ska det stulna köttet stoppas på Uppsalas restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Köttstölderna har ökat kraftigt i hela landet, och Uppsala kommun skärper nu kontrollerna. Det kan leda till att det stulna köttet stoppas från att hamna på tallriken.

– Det är så viktigt att vi vet vad vi stoppar i oss, säger Anders Törnqvist, krögare.

Han ser positivt på att kommunen i år lägger extra fokus på kontroll av kött i sina livsmedelskontroller, något som även P4 Uppland rapporterat om.

– Som näringsidkare kräver jag att veta så mycket det bara går.

Livsmedelsinspektörerna kommer att kontrollera att köttet i butiker och restauranger är spårbart – kvitton och följesedlar ska kunna visas.

– Om något inte stämmer kan vi, som yttersta åtgärd, förbjuda att produkten säljs, säger Ann-Sofie Stenqvist, livsmedelsinspektör, som säger att deras uppgift är att se till att personal följer livsmedelslagen medan polisen har koll på stölder.

Säljs till de ”villiga”

Förra året stals det för 4,5 miljarder kronor inom dagligvaruhandel, och organiserade stölder av kött ökar i hela landet, enligt Svensk Handel, som observerat betydligt fler anmälningar från handlare sedan i höstas.

– De har ökat drastiskt. Sedan anmäler ju inte alla till oss, och vissa anmäler inte alls, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Och handlarna är tydliga med vart de tror att köttet hamnar.

– De säljs vidare butiker och restauranger som är villiga att köpa kött svart, säger Nina Jelver, som ser positivt på Uppsala kommuns skärpta kontroller.

I klippet förklarar krögaren Anders Törnqvist varför det är viktigt med spårat kött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.