Målet är att nya Studenternas får en konstgräsplan med organiskt material i stället för platsgranulater, säger Rickard Malmström (MP). Foto: SVT

Så ska nya Studenternas bli miljövänlig

Uppdaterad
Publicerad

När nyrenoverade Studenternas IP står klar 2020 är den nuvarande gräsplanen utbytt mot konstgräs. Men de små svarta plastkulorna kan vara ett minne blott – de kan komma att ersättas av kokos.

Plastgranulater från fotbollsplaner spolas ut med dagvattnet och hamnar slutligen i Mälaren där de påverkar miljön negativt.

Uppsala kommun samarbetar nu med universitetet i ett projekt för att få miljövänligare lösningar på kontgräsplanerna.

Sirius klart för allsvenskan

I dag finns åtta stycken konstgräsplaner utomhus och en plan för inomhusbruk. Sedan en tid tillbaka är det även beslutat att nyrenoverade Studenternas IP får en konstgräsplan.

Läs mer: Bygget av nya Studenternas i gång

– I dag finns både kokos och kork som kan användas i stället, de har vissa utmaningar i sig men på sikt så är de organiska lösningarna såklart bättre, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Drar energi

I projektet ses även konstgräsplanernas uppvärmning – som drar mycket energi – över. Likaså ska man försöka hitta bättre lösningar så att granulaterna inte ska försvinna från konstgräsplanerna och spolas ned i dagvattnet.

– Att minska läckaget är viktigt, till exempel genom mekanisk uppsamling och genom att titta på hur snöröjningen går till, säger Rickard Malmström.

När kan ett slutgiltigt besked komma om vad det blir för material på Studenternas?

– Så fort vi har någonting klart så kommer vi att införa den lösningen på alla konstgräsplaner. Vår absoluta ambition är inte bara att kunna lösa det här för vår del,  utan även bidra genom att visa Sverige och världen att det finns andra alternativ, säger Rickard Malmström.

Kan det bli dyrare att vara miljövänlig?

– Nej, i slutänden handlar det ju om att rädda hela planeten och därför är det ju viktigt med en långsiktig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sirius klart för allsvenskan

Mer i ämnet