Prognosen från april i år visar på ett budgetunderskott för 2019 på 13 miljoner kronor i Tierps kommun. Foto: SVT

Tierps ekonomi går på knäna – här är räddningsplanen

Publicerad

Kommunfullmäktige ska ta ställningen till förslagen ikväll. Listan berör allt från öppenvården, avbetalningsplaner och bokbussen.
– Det kommer krävas stora politiska beslut, sade kommundirektör Randi Graungaard innan mötet.

Prognosen från april i år visar på ett budgetunderskott för 2019 på 13 miljoner kronor. Hur man ska komma till rätta med underskottet är en av huvudfrågorna under kvällens kommunfullmäktige. 

– Vissa åtgärder är redan i gång då det är rena tjänstemanna-insatser, andra kräver politiska beslut, säger kommundirektör Randi Graungaard.

Lista med 20 förslag

Hon kommer presentera en lista för kommunfullmäktige i dag som totalt innehåller 20 punkter. Åtgärder som kan resultera i att Tierps kommun sparar över 10 miljoner i år och närmare 18 miljoner 2020. Majoriteten av punkterna har man redan börjat arbeta med. En av dessa är komponentavskrivning.

– Det innebär att vi kommer att avbetala vissa saker under en längre tid. Bygger vi exempelvis en ny väg så finns det ingen poäng med att vi betalar av den på 30 år, om väggrunden kommer att hålla längre, säger Randi Graungaard.

Genom detta räknar kommunstyrelsen med att kommunen kan spara tre miljoner årligen.

Mer vård hemma

En annan åtgärd som redan är påbörjad är arbetet med att arbeta mer med öppenvården i hemmen.

– Vi behöver jobba mer med människor och ungdomar hemma, i stället för på olika instutioner. Detta blir billigare än de femtusen kronor per dygn som vi ibland kan betala för vissa placeringar. Vi kommer spara 1,5 miljoner kronor redan i år på detta, säger hon.

Räcker detta för att få budgeten i balans?

– Svårt att säga. Men det kommer krävas stora politiska beslut. Samtidigt får man se upp så att besluten inte slår bakut. Skulle vi exempelvis lägga ner all öppenvård för missbrukare skulle vi kortsiktigt spara pengar, men långsiktigt kommer det kosta oss mycket eftersom vi har en skyldighet att ta hand om dem, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer