Sara Sjödal (C) riktar skarp kritik mot rapporten som föreslår en centralisering av kommunens skolor. Foto: SVT/TT

Utredarens förslag: ”Lägg ner förskolor och grundskolor i Tierp”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av Tierps kommuns svåra ekonomiska läge kommer nu förslag om att centralisera kommunens grund- och förskoleverksamhet. Förslaget presenterades i en rapport av utredarna Sweco. Kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C), är kritisk till rapportens förslag.

Kommundirektören fick i uppdrag av den tidigare kommunstyrelsen att se över hur skollokalerna utnyttjas i Tierps kommun. Uppdraget lades på Sweco som har genomfört en lokalutredning och deras slutsatser presenterades i samband med kommunstyrelsens senaste möte. Anledningen är att Tierp kommuns svåra ekonomiska läge kräver stora förändringar.

Sammanfattningsvis så rekommenderas en centralisering av kommunens skolor i rapporten. Sweco föreslår att flera skolor ska läggas ner, andra avvecklas, med resultatet att flera skolor i Tierps tätort ska anpassas till stigande elevantal. Men de föreslår även att flera nya förskolor ska byggas. (se faktaruta)

Vegavallen i fokus

Sara Sjödal (C) satt i opposition innan valet, men är nu kommunstyrelsens ordförande. Hon välkomnar att utredningen har gjorts, men håller inte med slutsatserna som dras. Medan Sweco lägger stort fokus på att avveckla verksamheter och bygga upp nya, föreslår Sara Sjödal att kommunen bör utnyttja lokaler som redan finns.

– Vi tittar exempelvis på Vegavallen och om möjligheterna att bedriva en förskola i lokalerna där. Sådana förslag saknar jag i rapporten, säger Sara Sjödal.

Långt kvar till beslut

Hon påpekar att det är långt kvar innan något slutgiltigt beslut har tagits i frågan. Samt att den styrande koalitionen inte kommer titta mycket på den flera hundra sidor långa rapporten.

– Detta är ett rent konsultförslag och inget som vi kommer att använda oss av inom kvintetten (C, KD, L, Mp), säger hon.

Grundskolor som föreslås avvecklas:

Mehede skola läggs ner. Deras elever flyttas till Bruksskolan.

Kyrkbyns skola läggs ner. Deras elever flyttar till Aspenskolan eller annan central skola.

Vendels skola läggs ned. Eleverna flyttar till Örbyhus skola, alternativt Tallbacksskolan.

Förskolor som föreslås avvecklas:

Hållnäs förskola. Barnen flyttas Gullvivan fsk.

Skogsbacken.  Barnen flyttas till förskola i Örbyhus.

Regnbågen. Barnen flyttas till förskola Örbyhus.

Bikupan. Barnen flyttas till förskola Örbyhus.

Grodan avvecklas

Traktorn avvecklas

Norrskenet avvecklas

Björkgården avvecklas

De föreslår att nya förskolor byggs i :

Västra Libbarbo, för 75 barn

Siggbo, för cirka 120 barn

Vallskogagärdet, för 120 barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer