Hör i klippet hur forskarna ska lära sig om separationer med hjälp av nyblivna föräldrar som haft corona. Foto: TT / AP

Forskarnas fokus: Nyblivna föräldrar som haft corona

Publicerad

Hur kan vården bli bättre för föräldrar och nyfödda som tvingas leva åtskilda under den första tiden? Det ska forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala ta reda på – genom att intervjua föräldrar som haft covid-19.

Att separera nyfödda barn från föräldrarna är ovanligt, men ibland nödvändigt. 

I början av coronapandemin förekom det att sjuka föräldrar inte träffade sina bebisar på grund av smittorisken. I dag är läget på landets förlossningskliniker annorlunda. Men vården vill lära sig av separationerna och undersöka hur den upplevdes, för att kunna ge ett ännu bättre omhändertagande.

Coronaviruset i Uppsala

FN:s barnkonvention styr

Omkring 20 föräldrar i hela Mellansverige som haft covid-19 ska intervjuas. Utgångspunkten är FN:s barnkonvention som blev lag i Sverige i januari i år.

– Den är tydlig med att barn har rätt till att vara nära sina föräldrar och barnens bästa ska alltid beaktas, säger Maria Grandahl, specialistsjuksköterska inom neonatalvården och docent vid Uppsala universitet.

Hör henne och kollegan Emilia Biskop berätta mer om forskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet