• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

För att minska risken för kortbedrägeri bör du vara försiktig med hur du använder ditt kort. Både i fysisk och digital form. Foto: TT

Så skyddar du dig mot kortbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för kortbedrägeri bör du vara försiktig med hur du använder ditt kort. Både i fysisk och digital form.

Enligt polisen har antalet ”klassiska” skimningar gått ned. Alltså den typ där en uttagsautomat manipuleras för att spara dina kortuppgifter. Dock är ökningen av antalet anmälda kortbedrägerier konstant, och har så varit de senaste tio åren. En av anledningarna kan bland annat vara den ökade e-handeln.

Däremot finns det fortfarande viss ”klassisk” skimming kvar. Inte minst mot automater i koppling till bensinmackar. Detta då bensinmackars, enligt polisen, generellt sett ligger något efter i säkerheten i jämförelse med uttagsautomater.

Trådlös stöld

Tips

Enligt polisen finns det flera sätt för dig som kortinnehavare att undgå att bli drabbad av kortbedrägeri.

Gällande den nya typen av möjlig skimming gentemot de kontaktlösa bankkorten finns det produkter att köpa. De produkterna är oftast utformade som en plånbok eller korthållare och består av någon typ av metall. Metallen skyddar ditt kort mot eventuella signaler som skickas för att läsa ditt kort.

Det finns även andra typer av skydd så som ”skyddskort” – ett kort som du lägger bredvid ditt bankkort i din plånbok och som är till för att störa ut eventuell skimmingsutrustning.

Uppmärksamhet

Var också uppmärksam på personer på stan – om någon går väldigt nära dig eller försöker avleda dig. Ha alltid koll på var du lagt ditt kort och se alltid till att skydda din CVC-kod och din pinkod.

Det kan vara svårt att se att en uttagsautomat eller bensinpump är manipulerad. Om automaten ser annorlunda ut eller om knappsatsen eller kortläsaren går att vicka på bör du välja en annan automat.

Om ditt kort fastnar i automaten, kontakta banken eller automatinnehavaren omedelbart. Lämna inte platsen. Låt inte heller någon som står bakom dig i kön hjälpa dig med att få ut ett kort som fastnat i automaten. Personen kan på så sätt komma över koden till kortet.

Vad har du för kort?

Generellt sett kan man säga att chipkorten är säkrare än de med magnetremsa. Dock finns det även sätt att skimma dessa, även om det enligt polisen är svårare. Kolla alltså gärna upp om du har ett kontaktlöst kort – eller någon annan typ av kort. Den kunskapen kan vara bra att ha, och agera utefter.

Undvik att förvara kort och kod på samma ställe. Ha uppsikt och kontroll över konto- och kreditkort och olika lösenord för olika tjänster. Ha även koll på dina transaktioner. Detta kan du göra via din internetbank. Om du ser någon transaktion som du inte har något minne av att du gjort kontakta då omedelbart din bank.

Bankerna

Bankerna har idag flera typer av säkerhetsinstanser. Bland annat kan vissa transaktioner flaggas, om det på något sätt råder tvivel om att det faktiskt är du som har gjort transaktionen. Bankerna kan själva ta beslut om att stoppa transaktioner, samt även ringa upp dig som privatperson i ett eventuellt misstänkt ärende.

Många banker erbjuder också så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. Istället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet. När köpet är genomfört annulleras kortet. Genom att använda ett sådant kort löper du ingen risk om kortuppgifterna kommer i orätta händer.

Flera tjänster

Idag erbjuder många banker låsbara kort, vilka kan hanteras via mobilappar. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort, i övrigt är det låst.

Ha också koll när det kommer till din internethandel. Handla främst på sidor som är säkra och godkända. Sidorna får gärna ha flerstegs-autentisering genom bankid eller liknande.

För att handla på internet bör du också använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Detta för att minimera riskerna för bedrägeri.

”För bra för att vara sant”

Var vaksam på erbjudanden som är för bra ”för att vara sanna”. Det kan handla om stöldgods, alternativt ”phishing”.

Dela aldrig med dig av känslig information med koppling till dina kort (så som pinkod), varken på internet eller i det fysiska livet – om du inte är helt säker på att informationen är i säkert förvar.

Har du fler frågor kring säkerhet, vänligen kontakta din bank eller polisen för mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trådlös stöld

Mer i ämnet