Så snabbt ställs ett skyddsrum i ordning – bajstunnor och ventilation redo att användas

Publicerad

Fastighetsägare har 48 timmar på sig att ställa i ordning skyddsrum om det krävs. SVT besöker ett rum där handvevad ventilation och bajstunnor står redo att användas.

Inom en radie av 5 kilometer från Uppsala centralstation finns 1 177 skyddsrum. Ett av dem ligger på bottenvåningen i ett lägenhetshus i Svartbäcken. I ett särkilt rum förvaras materiel som är tänkt att användas vid en eventuell attack.

– Det här är ett ganska typiskt skyddsrum som finns i privatbostäder, säger Anders Leijon, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län, samtidigt som han visar SVT runt i den förstärkta lokalen.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida finns en skyddsrumskarta där allmänheten kan lokalisera vilket skyddsrum som ligger närmast där de bor.

– Den senaste tiden har vi fått frågor från allmänheten om vart man hittar sitt skyddsrum och dem hänvisar vi till den kartan.

Hur ser skyddsrumsläget ut i Uppsala län?

– Alla har inte tillgång till skyddsrum. Ute på landsbygden finns det inte.

Vad kan man göra åt det?

– Landsbygden är väl kanske inte det första motivet vid en eventuell attack, tänker jag. Det är dessutom en fråga som regeringen utreder där man tittar på befolkningsskyddet och där är skyddsrum en del.

I klippet: Följ med in i ett typiskt skyddsrum – bajstunnor och handvevad ventilation står redo att användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.