Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Nordström, föreläsare på Ung privatekonomi, berättar hur du styr upp din privatekonomi i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Så styr du upp din ekonomi: ”Låtsas att privatlån inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet månadssparande kan ge stora effekter på lång sikt. David Nordström, föreläsare på Ung privatekonomi, ger tips på hur du enkelt kan spara pengar i vardagen.

Undvik onödig skuldsättning, sätt upp sparmål och drick kaffet hemma. Det är några av föreläsaren och studenten David Nordströms råd till dig som vill styra upp din vardagsekonomi med enkla medel.

– Det viktigaste är att ha koll på både utgifter och inkomster, för differensen blir vårt sparande, säger David Nordström och fortsätter:

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Boendekostnader är ett sådant exempel som kan göra stor skillnad, du sparar några tusenlappar på att bo i en studentkorridor jämfört med om du bor i en hyresrätt.

Skaffa ekonomisk buffert

Att ha en bra sparränta och insättningsgaranti är också viktigt för att bygga upp en buffert vid oförutsedda händelser.

Insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om banken eller ett institut där du har dina pengar går i konkurs. Men det gäller endast upp till ett visst belopp.

– Man kan se till att man får några procent på sparräntan nu när vi har lite högre räntor, säger han.

Hör mer om hur du sparar smart i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet