Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar i Uppsala möts på aktiefika för att ta kontroll över sin framtid och bli rika – i klippet berättar de om hur de planerar att nå sina mål. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Unga vill bli rika: ”Svårt att sluta när man ser pengarna växa”

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 procent av Sveriges ungdomar uppger att de stressar över sin ekonomi minst en gång i veckan. Samtidigt syns en trend där många anser att “tjäna pengar” är det viktigaste just nu.

SVT följde med på aktiefika i Uppsala för unga vuxna som vill satsa på börsen.

Ungdomar i åldern 16-24 år är mer oroliga över sin privatekonomi. Det visar Ungdomsbarometerns senaste ”Generationsrapport”. Inflationen och sociala medier lyfts som pådrivande faktorer – där unga strävar efter att framstå som framgångsrika och rika.

Denna trend syns även i Uppsala där ungdomar ses på ”aktiefika”. Förutom att dricka kaffe diskuterar man där olika investeringar som kan bättra på det egna sparandet.

Ungdomsbarometern

– Jag tror att allt som sker på sociala medier har fått folk att tänka man ska bli ekonomiskt oberoende, säger den 18-årige aktiespararen William Grip.

Fler söker sig till ekonomiprogram

Just nu pågår gymnasievalet i Uppsala där trenden också syns. Ekonomiprogrammet har nu överträffat samhällsprogrammet som det vanligaste förstahandsvalet, enligt statistik från Skolverket.

Amanda Nordengren, 19, är en av deltagarna på aktiefikat och berättar att det märks att många vill slippa en ekonomisk stress.

– Så kände jag när jag flyttade hemifrån: Man vill slippa oroa sig för framtiden om man blir av med jobbet, säger hon.

I klippet: mer om de unga aktiespararnas tankar om det ekonomiska läget.

Mer om Generationsrapporten

  • Fler än 6 av 10 säger att de stressar över sin ekonomi minst en gång i veckan.
  • Att tjäna pengar är det viktigaste just nu, det anger fler än hälften av ungdomarna i studien och materialism lyfts som en etablerad trend.
  • Ekonomiska frågor är särskilt viktiga bland killar – de vill i högre utsträckning se sänkta skatter, ökad tillväxt och bättre energipolitik.
  • Tjejer vill se mer resurser till välfärden.
  • Totalt har över 15 000 15-24-åringar deltagit i studien.

Källa: Ungdomsbarometern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet