– Att sätta ord på oron kan hjälpa, säger psykologen Gunilla Burell. Foto: SVT/Arkivbild

Psykologen: Så hanterar du semesterslutet

Uppdaterad
Publicerad

Semestertiderna börjar ta slut och en lång höst av arbete väntar.

– Om du känner ångest för att gå tillbaka till jobbet kan det vara bra att prata om det, säger psykologen Gunilla Burell.

Ett av de bästa sätten att hantera oro är att sätta ord på den, enligt Gunilla Burell som är psykolog och forskare på Uppsala universitet.

– Det kan vara en bra idé att kontakta en nära kollega eller en vän och prata ut om oron inför semesterslutet. Bara att sätta ord på ångesten kan hjälpa, säger hon.

Fortsätt vara utomhus

En annan god idé kan vara att lista de tre bästa sakerna med semestern och försöka ta med sig åtminstone en av de in i jobbvardagen.

– Om du till exempel mått bra av att vara utomhus mycket under ledigheten så kan du ju äta frukost på balkongen ganska långt in på hösten, eller ta en promenad, föreslår Gunilla Burell.

LÄS MER: Då tar svenskarna ut sin semester

Lista också de tre bästa sakerna med att komma tillbaka till jobbet och fokusera på dem.

– Ofta är det ju kollegorna och den sociala samvaron som man längtar tillbaka till och som ger mervärde till livet.

Mjukstart

Om du har möjlighet kan du också försöka att börja jobba i mitten på veckan bara för att få starta med en kort vecka innan första helgen.

– Men det viktigaste är som vanligt frisk luft och goda sovrutiner samt lagom mycket god mat, för att må bra psykiskt, säger Gunilla Burell.

LÄS MER: Upplänningar om att att återvända till jobbet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.