Så vill Alliansen förbättra sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Region Uppsala reagerar nu på SVT:s vårdgranskning #Sverigevården. De vill ha omfördelningar inom den ekonomiska regionpolitiken för att kunna förbättra arbetsmiljön för de vårdanställda.

– Målsättningen är att skapa landets bästa arbetsplatser. Bland kraven finns fördubblat antal AT-tjänster, regelbunden granskning av arbetsgivarepolitiken, en strategi för betald specialisering för sjuksköterskor och ett breddinförande av vårdnära service för att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor, säger regionrådet Lina Nordquist (L).

SVT kunde under förra veckan rapportera om vårdplatsbrist och sjuksköterskebrist under granskningen #Sverigevården. I granskningen larmade facken, anställda och revisorer om en ohållbar situation som riskerar att gå ut över patientsäkerheten.

#Sverigevården

#Sverigevården

Bland annat rapporterade vi om hur sjuksköterskestudenter i Uppsala valt att inte ta sommaranställning vid Akademiska på grund av den rådande arbetsmiljösituationen.

Vi rapporterade också om hur omplaceringar av patienter till icke-ordinarie avdelningar riskerade att drabbade patientsäkerheten hårt.

Alliansen i Region Uppsala väljer nu att kommentera granskningen och utlovar satsningar inom vården.

– Vi anser att majoriteten inte tar vårdfrågorna på allvar, Lina Nordquist (L).

– Vi vill införa en ”Uppsalamodell” där vi själva regelbundet sätts under lupp som arbetsgivare. Vi vill ta in internationella experter från sjukvård där medarbetarna trivs som ger kloka förslag för arbetsmiljön, och för hur vi kan bygga ett lyssnande ledarskap som tar tillvara medarbetares idéer, förklarar regionrådet vidare.

Men regionens revisorer gör ju exakt det idag? Granskar alltså?

– De granskar bara de politiska besluten och följer upp dem. Vi vill ha in experter och vårdkunniga som kan syna vården på andra områden, direkt i verksamheten. Detta för att de vet vad de talar om på ett annat sätt än revisorerna.

Fördubbling av AT-läkare

Enligt regionrådet finns det stora förbättringar att göra. Bland annat vill man anställa fler läkare.

– Alliansen kräver därför en fördubbling av antalet AT-platser från dagens 30 platser per år till 60 platser årligen.

Ni styr i vårt grannlän Stockholm där problemen är minst lika stora. Hur går det ihop? Vad kan ni göra bättre än majoriteten i Uppsala?

– Om man tar just frågan kring läkarantal vill vi, likväl som Stockholm, också öka antalet läkartjänster. Vi har ju samma ambitioner om en bra vård, i båda länen, och de gör just nu de förbättringarna i Stockholm som vi vill i Uppsala – men inte kan för att vi inte styr här.

Ni utlovar alltså satsningar inom vården, men enligt en helt färsk rapport från SKL visar ju att Region Uppsala, under ledning av majoriteten, har investerat näst mest av alla regioner och landsting i hela landet fördelat på invånare?

– Vi inom Liberalerna vill omfördela många av de satsningarna som görs till där de behövs. Man kan vänta fem minuter extra på en buss, men vård ska man inte behöva vänta på.

Neddragningar inom UL ett alternativ

UL alltså? De har ju redan gjort stora ekonomiska omläggningar och neddragningar? Ska de ta smällen?

– Vården är viktigare i nuläget. Vi ser också över möjligheter att ställa högre krav på kulturen, att helt enkelt kostnadseffektivisera på det området. Det är ett liberalt förslag.

Enligt SKL har Region Uppsala gått från ett underskott till ett överskott på ytterst kort tid. Detta tack vare statliga bidrag och skattehöjningar.

– Framöver kommer vi få ett stort tapp i antalet läkare och sjuksköterskor, på grund av att många kommer sluta, bland annat på grund av pension. Satsningar måste göras nu för att klara framtiden, säger Lina Nordquist (L).

Löneutveckling

Lina Nordquist (L) vill från politiskt håll se över löneutvecklingen bland de vårdanställda.

– Utvecklingen måste helt enkelt bli bättre inte minst för sjuksköterskor.

Men att politiken ska in och styra lönerna inom vården, det har Vivianne Macdisi (S) tidigare aviserat om inte är aktuellt.

– Det styr inte vi politiker över. Vi ger Akademiska sjukhuset en budget och den är på nio miljarder kronor per år.

Majoriteten är är medvetna om situationen, och arbetar enligt regionrådet Vivianne Macdisi (S) för att den ska förbättras.

– Vi måste ge erfarna och kunniga personal förutsättningar att för kunna trivas på sin arbetsplats, har regionrådet Vivianne Macdisi (S) tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Och enligt majoriteten är situationen prioriterad.

– Allt vi gör är för att det ska bli bättre för patienterna, så måste det vara. Men vi ser också såklart att personalen är helt avgörande för att vi ska kunna leverera en bra vård. Därför är personalens arbetssituation också mycket prioriterad, har regionrådet Vivianne Macdisi (S) tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet