Sadaf Mostofizadeh drabbades av förlossningsskador när hon födde sin son. Foto: SVT/Privat

Sadaf: ”Jag hade förlossningsdepression”

Sadaf Mostofizadeh drabbades av svåra förlossningsskador vid sin förlossning. Hon tycker att rådet om att bedöva alla nyförlösta kvinnor är bra.
– Jag blev faktiskt jätteglad när jag fick höra om det här, säger hon.

Sadaf Mostofizadeh fick stora problem efter att ha fött sitt första barn. Hon kunde varken stå eller sitta efter förlossningen.

I en intervju med SVT Nyheter berättade hon om de konstanta smärtorna i underlivet och tarmarna, hur hon slussades runt mellan olika läkare under ett halvårs tid och försökte berätta att hon inte kunde utföra vardagssysslor – och hade svårt att ta hand om sin son.

– De tryckte på att jag hade förlossningsdepression och att jag inte borde ta det så hårt. De frågade om de trodde att jag skulle gå härifrån och se ut som en oskuld.

När både vården och anhöriga ifrågasatte hennes problem gick Sadaf in i ett mörker.

– Vad har man kvar när ingen tror på en? Jag ville inte leva längre, det fanns ingenting kvar för mig.

”Blev jätteglad”

Till slut tvingades Sadaf Mostofizadeh vända sig till Universitetssjukhuset i Linköping då hon inte fick den hjälp hon behövde för sina förlossningsskador i Uppsala.

Sadaf hoppas nu att Akademiska sjukhuset inför bedövning för alla nyförlösta som rutin, men samtidigt tycker hon att det behövs ett kunskapslyft inom kvinnosjukvården i Uppsala län.

– Jag blev faktiskt jätteglad när jag fick höra om det här. Just att man verkligen bedövar så att man kan göra en grundlig undersökning tror jag kan vara till stor hjälp. Eller det är en bra början i alla fall. De måste ju veta vad de ska leta efter också, säger hon.

Osäker på om det hjälpt henne

Även om hon tycker att den här rutinen är ett steg framåt, så är Sadaf osäker på huruvida den varit till nytta just för henne.

– För mig personligen kanske det inte hade hjälpt. Det hade kanske behövt vara mer synligt. Eller att deras kunskaper hade varit mer fördjupade.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer